Щракнете тук за увеличаване Щракнете тук за увеличаване
Интернет страница на Помощно училище "Райна Княгиня" гр. Роман          

       УЧЕБНА 2014-2015 г


Учебната година започнахме благодарение на  нашите  19 приятели   от ОБЦ гр.София, които дойдоха на помощ за почистване на училището и подготовката му за І-ят учебен ден. Заедно с нас те почистиха учебния корпус и административната сграда, отстраниха старата скъсана мрежа  на спортната площадка и опънах нова. Боядисаха оградата, пейките и съоръженията в двора.
През зимата училището ни беше празнично украсено .Огромна елха грееше в игротеката , а във фоайето организирахме пъстра изложба на учениковото творчество -картички, сурвачки, картини, пластики и др.

 

По традиция организирахме голямо коледно тържество за децата с нашите приятели от ОБЦ ”Дом на радост„ гр.София  и физиците от БАН, с които честваме 35 годишно приятелство. Благодарение на тях се сдобихме с нов приятел – химичката Мария Спасова от БАН, която заедно със съпруга си зарадва децата и на Великден.


През цялата учебна година проведохме много мероприятия по БДП-среща с инспектор от сектор”Пътна полиция”, тренитги, участие в различни  инициативи  в Третата глобална седмица за  пътна безопасност на тема „Децата и безопасността на движението по пътищата”, практически занятия и ситуации на открито/снимки/

 


В края на годината по традиция организирахме екскурзия с учебна цел за учениците до гр.Габрово. Учениците с интерес разгледаха  етнографския музей “Етъра”, където разгледаха дюкянчетата и  се запознаха с различните занаяти на българина в миналото. Незабравими емоции децата изпитаха в „Дома на хумора и сатирата” пред кривите огледала. Прогониха злото с различен камбанен звън ,снимаха се с маски на различни приказни герои.

 

На 4.02.2013г в училището се проведе открит урок-тренинг на тема:

"Аз общувам културно"

Тренинг - учениците използват обръщения, с които се изразява официално отношение и уважение.

Общуването между приятели е всекидневно, но и то си има своите правила - трябва да се внимава да не се обиди събеседника.

урок1Децата общуват и с животни. Когато галят котка или куче, те им казват, че ги обичат.

Културният човек, умее да следи думите си дори когато е ядосан.

урок2 Учениците показват,че са научили как да се държат в магазина и кои думички показват, че са възпитани и културни.

 

урок3 Показаха, че знаят как да се държат в училилище със съучениците и учителите си.

Учениците от професионалната паралелка по "Билкарство" отглеждат зеленчуци в оранжерията, които след това се приготвят в учебната кухня. от учениците от паралелката по "Готварство"

 

 

 

 

 

 

УЧИЛИЩЕ НА НАДЕЖДАТА

 

И през тази учебна година 2012-13, нашите приятели от БАН и Дом за радост-София не забравиха учениците ни.

С присъствието си на Коледното тържество ги зарадваха за пореден път.

коледно тържество

коледно тържество

Участие в конференция

Педагозите в ПУ , водени от мисълта, че арт терапията е изкуство и лечение, чрез които се внасят корекции в развитието на детето, че тя е  себеизразяване чрез цвят, форма, релеф, жест, дума, или мелодия, започнаха да използват по-активно арт елементи в учебната работа.

На 5 юни педагозите представиха резултата от своята работа.

АРТ ТЕРАПИЯТА
ПОМОЩНО СРЕДСТВО ПРИ ОБУЧЕНИЕНА ДЕЦА С ТЕЖКИ УВРЕЖДАНИЯ

http://www.slideshare.net/cveti71/ss-13279790

http://www.slideshare.net/cveti71/ss-13280164

 

•Втора година нашите  ученици Дияна Войкова  и  Христо Йорданов участват  в областния конкурс „Ние,децата”   организиран от ОДК – Козлодуй .

Рисунката на Христо т.г. –„Деца играят вън”- колаж  с различни техники, спечели ІІІ място измежду 320 участници